Sposób przygotowania

Liczymy po 200 gram na osobę, mięso musi być bardzo świeże i chude, może to być zrazowa cześć z ligawy, polędwica lub czasami mięso sprzedawane na pod nazwą gulaszowe. Ważne by było z zaufanego źródła i dobrze oczyszczone.

Ogórka i cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara myjemy oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie mielimy w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno siekamy. Do mięsa dodajmy oliwę sól i pieprz oraz odrobinę wody mieszamy i mocno uklepujemy przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje a dzięki odrobinie wody będzie delikatniejszy.

Na dnie miseczki układamy warstwami cebulą i ogórka następnie z mięsa formujemy kukle, spłaszczamy ją i robimy zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlewamy żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypujemy pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego :)

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    parysek10

    wygląda ładnie
  • 3
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    Smaczne:)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jako dzieciak uwielbiałam, ale od wielu lat jakoś nie jadam wcale
  • 1
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    wspaniały cos dla mojego meza ;)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    zrobiłem bez musztardy i też jest wyśmienity

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !