Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pokrzywowo – brokułowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pokrzywy 20 sztuk
brokuł 0,5
szczypiorek
ziemniaki 4
kostka rosołowa 1
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pokrzywowo – brokułowa

Kroki postępowania

1
Młode pokrzywy (same czubki) myjemy, odciskamy i dość drobno siekamy, podobnie robimy ze szczypiorkiem.
Krok 1 - Zupa pokrzywowo – brokułowa foto
2
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w zgrabną kostkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki.
Krok 2 - Zupa pokrzywowo – brokułowa foto
3
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy kostkę rosołową, nieco soli i pieprzu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. Po 5 minutach od zagotowania dodajemy przygotowanego brokuła.
Krok 3 - Zupa pokrzywowo – brokułowa foto
4
W chwili kiedy warzywa są już miękkie dodajemy posiekany szczypiorek oraz pokrzywy, doprawiamy całość do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy, jeśli ktoś lubi, to można zabielić śmietaną.
Krok 4 - Zupa pokrzywowo – brokułowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2013 09:23
wygląda bardzo wiosennie :) chyba też muszę coś zrobić wreszcie z pokrzywą :D
Małgorzata106 05.09.2012 19:16
super
wedith1 24.08.2012 09:46
Ciekawe jak smakuje taka zupka... wygląda pięknie!
Janek 16.08.2012 21:42
pomysłowe:)
Mariusz17 31.07.2012 20:31
faktycznie ciekawe danie
andzia123 26.07.2012 12:13
ciekawa zupa
Dorota76 25.07.2012 17:41
interesujący pomysł
suzana 08.06.2012 11:27
świetny przepis:)
Cukiereczek13 08.06.2012 11:06
pycha :-) muszę się wreszcie do pokrzyw przekonać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak