Sposób przygotowania

SKŁADNIKI na ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczka soli, 150 ml wody 5 dag drożdży, 3 łyżki oleju, W garnku mieszamy wodę z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy olej, dodajemy jajka i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn,ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym. Blachę smarujemy olejem a ciasto przekładamy na blachę i formujemy kwadrat 35 x 35 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta.
Polewamy ciasto sosem Napoli z całymi pomidorami, marchwią i cebulą i posypujemy połową sera. Jako obkład 1/4 ciasta wykorzystałam plasterki kiełbasy żywieckiej, resztę posypałam mrożonymi warzywami, pokrojonym w kostkę ananasem. Posypujemy resztą sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i wstawiamy na kolejne 10 minut. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    mniam zrobię jutro
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Super,taka z lekka hawajska.
  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Na pewno pożywna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    uwielbiam pizze zwlaszcza taka domowa
  • 0
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    świetna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !