Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-razowy z mąką orkiszową na zakwasie pszennym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas pszenny aktywny 150 gram
mąka pszenna razowa 250 gram
mąka orkiszowa 250 gram
woda 300 gram
drożdże suche 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
nasiona lnu 2-3 łyżki
otręby pszenne 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-razowy z mąką orkiszową na zakwasie pszennym

Zakwas połączyć z wodą, dodać miód. Do miski wsypać oba rodzaje mąki ,drożdże wodę z zakwasem i wyrobić mikserem ok.5 min. Pod koniec dodać sól,nasiona lnu i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie 1 godziny ciasto ponownie wymieszać i odstawić na następna godzinę. Foremkę do pieczenia/moja 27-12 cm./ wysmarować tłuszczem , dno obsypać otrębami pszennymi. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, wierzch wyrównać zwilżoną łyżką , posmarować oliwą i posypać nasionkami lnu. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch należy przykryć folią by zapobiec wyschnięciu ciasta. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę po brzegi wstawić chlebek do piekarnika nagrzanego do temp.220 st.C i piec 40-45 min.

Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.06.2012 09:46
Fajny a na pewno bardzo dobry!
cris04 08.06.2012 16:37
To tylko kwestia praktyki ,a z zakwasem można się zaprzyjaźnić
iziona 08.06.2012 07:58
Wygląda pysznie choć nie jest dla mnie bo z zakwasem nigdy sobie nie radzę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak