Sposób przygotowania

Zakwas połączyć z wodą, dodać miód. Do miski wsypać oba rodzaje mąki ,drożdże wodę z zakwasem i wyrobić mikserem ok.5 min. Pod koniec dodać sól,nasiona lnu i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie 1 godziny ciasto ponownie wymieszać i odstawić na następna godzinę. Foremkę do pieczenia/moja 27-12 cm./ wysmarować tłuszczem , dno obsypać otrębami pszennymi. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, wierzch wyrównać zwilżoną łyżką , posmarować oliwą i posypać nasionkami lnu. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch należy przykryć folią by zapobiec wyschnięciu ciasta. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę po brzegi wstawić chlebek do piekarnika nagrzanego do temp.220 st.C i piec 40-45 min.

Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wygląda pysznie choć nie jest dla mnie bo z zakwasem nigdy sobie nie radzę
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    To tylko kwestia praktyki ,a z zakwasem można się zaprzyjaźnić
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    Fajny a na pewno bardzo dobry!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !