Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową na zakwasie żytnim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni aktywny 200 gram
mąka pszenna razowa 300 gram
mąka orkiszowa 200 gram
woda letnia 300 gram
drożdże suche 1/4 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
słonecznik 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową na zakwasie żytnim

W głębokiej misce do zarabiania ciasta wymieszać ze sobą wszystkie składniki /zrobiłam to przy pomocy łyżki drewnianej/. Kiedy składniki dokładnie się połączą i utworzą zwartą masę ciasta przykryć miską ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.U mnie trwało to ok.2 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać je jeszcze raz łyżką i przełożyć do foremki keksowej dokładnie wysmarowanej masłem, dno obsypać otrębami . Wierzch ciasta wyrównać wilgotnymi palcami , posypać kminkiem i przykryć ściereczką. Ciasto powinno ponownie podwoić swoją objętość. Tym razem wyrośnięte ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika , który należy nastawić na temp.200 st.C. Chlebek piekłam ok.1 godziny.

Po upieczeniu chleb wyjąc z fomki i studzić na kuchennej kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak