Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

CIASTO: miękkie masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Bardzo apetycznie wygląda. Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Bardzo smakowita propozycja.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    Serowo-szpinakowa uczta!
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Świetna tarta i do tego pięknie wygląda !
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Wygląda przepięknie:) ale co to są te fasolki do pieczenia to ja nie wiem......
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    ben-ka to jest zwykła fasola, ale może też być groch czy np. ryż, którą używam tylko do pieczenia w celu obciążenia ciasta, aby w czasie podpiekania nie "wybrzuszyło się". Dlatego do pieczenia, że używam ją wielokrotnie tylko i wyłącznie do takich celów, do jedzenia już się nie nadaje. Po pieczeniu fasolę rozkładam na ręczniku papierowym, aby ostygła i obeschła, a później przechowuję w pojemniku, ale takim z otworami, aby fasola nie spleśniała.
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    pycha!
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna propozycja do wypróbowania
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    no to już wiem o co chodzi z tą fasolką:) dzięki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetna propozycja na kolację
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    nie przepadam za szpinakime, ale tej tarty chętnie bym spróbowała;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    czekoladka, smak szpinaku w tej tarcie w znacznym stopniu neutralizują sery.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    piękna i smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    wygląda wspaniale
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetna
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    przepadam za szpinakiem, pomysł na tartę bardzo mi przypadł do gustu
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Cieszę się caralajna, że Ci się podoba moja tarta.
  • 2
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    jakie pyszności :) ja ostatnio próbowałam nowy przepis na tartę, ale ciasto coś mi nie wyszło - zupełnie nie ta konsystencja. Zawsze wyrabiałam ręcznie, następnym razem spróbuję Twoim sposobem z mikserem
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jak dla mnie jest to sposób idealny, bo ręcznego nie lubię, zwłaszcza mycia rąk po zagniataniu ciasta. Ciasto jest bardzo "kremowe" i raczej nie nadaje się do rozwałkowania, a do wylepienia formy.
  • 3
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    rewelacja!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    bardzo mi się podoba ta tarta,chętnie bym skosztowała,ale jak upiekę to sama będę ją jadła bo u mnie nikt nie lubi:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zrób Basiu, dasz radę, to nie jest duża porcja, a nadaje się do odgrzewania, a i na zimno całkiem nieźle smakuje.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    bardzo fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    taka tarta na pewno by mi smakowała! super :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza75

    Jaka pyszna tarta
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    polubiłam szpinak więc danie idealne dla mnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !