Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka kaszankowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaszanka 50 dag
ziemniaki 4 szt
cebula 1 szt
jajko 1 szt
śmietana 3 łyżki
ser 20 dag
mleko 1 szklanka
sól
pieprz
majeranek
pieczarki 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka kaszankowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odstawiamy, do przestudzenia. Po przestudzeniu kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę,a kaszankę po obraniu ze skórki kroimy w plastry. Pieczarki kroimy w plastry, a ser ocieramy na średnich oczkach.
Krok 1 - zapiekanka kaszankowa foto
2
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem, układamy w nim kolejno rzędy cebuli, kaszanki i ziemniaków. Mleko mieszamy ze śmietaną, startym serem (10 dag), majerankiem, jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ułożone produkty.
Krok 2 - zapiekanka kaszankowa foto
3
Na sam koniec układamy pieczarki i posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180 stopniach, aż się zarumieni.
Krok 3 - zapiekanka kaszankowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 14.07.2012 21:16
rewelacja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak