Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik bananowy z orzechową kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 150 g
masło 100 g
cukier 2 łyżki
masło 125 g
mąka pszenna 100 g
mąka kukurudziana 2 łyżki
cukier brązowy 75 g
budyń waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
masło 200 g
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
orzechy 50 rozdrobnione
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik bananowy z orzechową kruszonką

Kroki postępowania

1
masło topimy, herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy tarte orzechy i cukier, łączymy ze stopionym masłem, taką masą wykładamy dno prostokątnej (standardowej) blachy wyłożonej pergaminem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i kruszonki
Krok 1 - sernik bananowy z orzechową kruszonką foto
2
składniki kruszonki: masło, mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, orzechy, siekamy (tak tak na kruche ciasto), kruszonka powinna mieś konsystencję mokrego piasku, wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej
Krok 2 - sernik bananowy z orzechową kruszonką foto
3
masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy jajka i ser (może być z wiaderka), na końcu dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać jej więcej
Krok 3 - sernik bananowy z orzechową kruszonką foto
4
na blachę wyłożoną rozkruszonymi herbatnikami z masłem i orzechami wylewamy masę serową i gówno ją rozprowadzamy, na niej układamy pokrojone w półplasterki brzoskwinie, a na nie rozkładamy kruszonkę (rozdrabniamy ją w palcach) pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, to 10 minutach wyłączamy dolną grzałkę i pieczemy tylko górę, uważając by kruszonka się nie przypaliła
Krok 4 - sernik bananowy z orzechową kruszonką foto
5
po wystygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki
Krok 5 - sernik bananowy z orzechową kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 08.04.2013 19:07
smaczne połączenie składników
leonkot 11.06.2012 16:14
pomyłka budyń ma byś BANANOWY, nie waniliowy
leonkot 11.06.2012 16:14
pomyłka budyń ma byś BANANOWY, nie waniliowy
leonkot 11.06.2012 16:14
pomyłka budyń ma byś BANANOWY, nie waniliowy
marcinek 10.06.2012 13:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak