Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka podpiekana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 3/4 kostki
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,2 kg
cukier 4 łyżki
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka podpiekana

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier puder i 1 cukier waniliowy oraz żółtka. Zagnieć ciasto, zawiń w folię aluminiową i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odetnij 3/4 ciasta, a resztę włóż do zamrażalnika. Ciastem wylep blachę, nakłuj widelcem i zapiekaj 15 minut w piekarniku. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszaj i odciśnij sok. Jabłka rozłóż na podpieczonym cieście. na wierzchu zetrzyj na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piecz 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak