Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
olej słonecznikowy 200 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Do dość wysokiego naczynia wrzucamy żółtka, wlewamy sok z cytryny. Ucieramy trzepaczką lub mikserem na baaaardzo wolnych obrotach. Wlewamy odrobinę oleju i ucieramy chwilkę, aż masa zacznie nieco gęstnieć. Wlewamy olej wąską strużką, powoli i ucieramy cały czas. Nie należy wlewać oleju zbyt dużo naraz, aby jajka ładnie się z nim łączyły. Zauważymy, że wraz z postępem wlewania oleju do masy, majonez będzie gęstniał coraz bardziej. I właśnie tyle oleju musimy do niego dodać, by konsystencja majonezu nam pasowała. Zatem im więcej oleju-tym majonez gęstszy, im mniej, tym rzadszy. Na koniec doprawiamy majonez solą i pieprzem, jak lubimy. I gotowe. Możecie majonezu używać od razu, lub przechowywać w lodówce kilka dni. Byle nie za długo, bo pamiętać musimy, że nie zawiera on konserwantów, więc psuje się szybciej, niż ten sklepowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak