Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z boczniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bocznaki 50 dag
włoszczyzna 30 dag
wywar warzywny 2 litry
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt
oliwa 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z boczniaków

Cebulę i pora pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie. Resztę warzyw pokroić w wąskie paski,( ja tym razem starłam na tarce, bo wtedy mam pewnosć,. że moje dziecko je zje) zalać 2 litrami wody i zagotować.Dodać 2-3 kostki rosołowe jarzynowe
Boczniaki pokroić w paseczki. Do garnka z warzywami dodać boczniaki, podduszone cebule i pory,
gotować, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem.Można dodać takie przyprawy jak przy flakach mięsnych, sporo wsypałam słodkiej papryki i szczyptę gałki muszkatołowej , imbiru, majeranek itp.
Na koniec posypać zupę posiekaną natką.
Można również z 1 łyżki mąki i masła zrobić zasmażkę i dodać, aby zagęścić zupę

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 18.07.2012 00:09
niezłe
jolajka 07.06.2012 14:27
Tak, warto spróbować, są pyszne!
1j1o1l1a1 07.06.2012 14:21
ciekawy pomysł na boczniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak