Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w miodzie z cebulą i sałatką z rzodkiewki i jajka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
cebula czerwona 4 sztuki
keczup pikantny 3 łyżki
miód prawdziwy 3 łyżki
woda 1 szkalnka
rzodkiewka 1 pęczek
majonez 3 łyżki
sól do smaku
olej 3 łyżki
masło 3 łyżki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
jabłko kwaśne 1 duże kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w miodzie z cebulą i sałatką z rzodkiewki i jajka

Żeberka umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki. Do dużej miski włożyć mięso- polać 3 łyżkami keczupu pikantnego, posypać obficie przyprawą do żeberek, popieprzyć, dolać olej , wymieszać dokładnie tak aby każdy kawałek pokryty był marynatą. Odstawić przykrytą miskę do lodówki na całą noc. Po nocy wyciągnąc mięso z lodówki , aby doszło do temperatury pokojowej. W tym czasie na 3 łyżkach masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso, posmarować miodem i nałożyć na każdy kawałek przesmażoną cebulę, podlać wodą , piec w zamkniętym naczyniu. 15 min przed końcem pieczenia odkryć naczynie i pozwolić odparować sosowi. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 min czasem dłużej zależy od mięsa (do miękkości).

Przygotowanie sałatki- jajka ugotować na twardo , ostudzić , obrać , pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć , pokroić w cienkie słupki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie połączyć z majonezem , doprawić solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami lub kaszą

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak