Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić , ostudzić , przecisnąć przez praskę. Do dużej miski włożyć ziemniaki , wbić jajko i powoli zagniatając dosypywać mąki, ciasto ma być elastyczne , nie bardzo klejące w zależności ile ziemniaki pochłoną mąki.

z ciasta uformować gruby wałek , pokroić na równe części (u mnie około 20 knedli).
Z każdego kawałka uformować kulkę , spłaszczyć ją , posmarować twarożkiem uważając aby nie pobrudzić brzegów. Truskawkę umoczyć w cukrze , dokładnie obtoczyć (u mnie dużo cukru , uwielbiam słodkie) , położyć na twarożku. Delikatnie zamknąć knedla sklejając brzegi, uważać aby ciato w miarę oożliwości miało tę samą grubość wszędzie.
Do dużego garnka nalać wody, osolić, zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać knedle , nie za dużo tak aby każdy miał swoje miejsce. Gdy knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze 4 minuty. Podawać ciepłe lub zimne , ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cynamonem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Moje dzieci bardzo je lubią i muszę im zrobić zanim skończą się truskawki
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika63

    lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !