Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus zapiekany z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus 250 ml
mleko 600 ml
truskawki świeże 35 dag
cukier 4 łyżka
czekolada gorzka
masło 2 łyżka
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus zapiekany z truskawkami

Kroki postępowania

1
W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę, mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, wsypujemy połowę cukru, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Kuskus zapiekany z truskawkami foto
2
Jajka ubijamy około 60 sekund mikserem na najwyższych obrotach,
Krok 2 - Kuskus zapiekany z truskawkami foto
3
dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, energicznie mieszamy.
Krok 3 - Kuskus zapiekany z truskawkami foto
4
Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy mniej więcej 2/3 kaszy, na nią kładziemy warstwę umytych i pokrojonych w plasterki truskawek.
Krok 4 - Kuskus zapiekany z truskawkami foto
5
Przykrywamy pozostałą kaszą, posypujemy pozostałym cukrem. Przybieramy pozostałymi truskawkami.
Krok 5 - Kuskus zapiekany z truskawkami foto
6
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu po upieczeniu posypujemy odrobiną czekolady startej na grubych oczkach.
Krok 6 - Kuskus zapiekany z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 16.07.2012 19:14
pieczone truskawki? smak dla mnie jeszcze nie znany
Mysiunia 07.06.2012 06:29
świetny pomysł! Mi by na pewno smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak