Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jęczmienne placuszki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 6 czubate łyżki ugotowana
mleko 125 ml
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy
płatki migdałowe
rodzynki 3 łyżki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Jęczmienne placuszki

Kroki postępowania

1
Ugotowaną kaszę dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i razem jeszcze chwilę miksujemy.
Krok 1 - Jęczmienne placuszki foto
2
Wlewamy mleko, dodajemy mąką i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Jęczmienne placuszki foto
3
Dodajemy rodzynki oraz odrobinę cukru (ja dałam około 1 niezbyt dużej łyżki), mieszamy.
Krok 3 - Jęczmienne placuszki foto
4
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże placuszki.
Krok 4 - Jęczmienne placuszki foto
5
Przy pomocy papierowego ręcznika odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z domowymi powidłami (u mnie były wiśniowe) i uprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Krok 5 - Jęczmienne placuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 16.07.2012 19:15
fajne danie. Czasami w tym blenderze brakuje mi łopatek do mieszania, zamiast noży
paulisia_elk 07.06.2012 12:27
pycha
Mati13 06.06.2012 21:19
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak