Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aligot

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kartofli 1,2 kg
ementalera 60 dag
śmietany 150 ml
masła 2 łyżki
ząbki czosnku 4
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Aligot

Kartofle obrać, umyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody (20-25 minut). Odcedzić, odparować i zmiksować na puree.

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Ser zetrzeć na tarce.

Puree połączyć z masłem i śmietaną. Dodać czosnek i starannie wymieszać. Umieścić w pojemnym rondlu o dużej średnicy, który wstawić do odpowiedniej wielkości rynienki z wrzącą wodą.

Dodać ser i bardzo intensywnie mieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednorodnej, lśniącej i ciągliwej masy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak