Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omdlały Imam na parze

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
pomidory 250 g
oliwa 1/4 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek
czarne oliwki 50 g
Gałka muszkatołowa cała Prymat
cukier
pieprz
sól
jogurt naturalny
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Omdlały Imam na parze

Kroki postępowania

1
Bakłażany dokładnie myjemy i gotujemy przez 5 minut na parze.
Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki i podsmażamy oliwie z drobno posiekaną dymką
Krok 1 - Omdlały Imam na parze foto
2
Jak cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
W tym czasie bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy dolewając sok z cytryny. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, cukru i pieprzu i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2 - Omdlały Imam na parze foto
3
Farsz przekładamy do bakłażanowych łódeczek, układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut.
Krok 3 - Omdlały Imam na parze foto
4
Omdlały imam na parze. Polany gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 4 - Omdlały Imam na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.11.2015 09:40
Podoba mi się to danie.
Aga20 07.06.2012 17:47
mmmmmmm;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak