Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka pszenna 2 szkl
mleko 1 szkl
jajko 3 sztuki
cukier 7 łyżeczek
cukier waniliowy 1 opakowanie
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Drożde rozkruszamy i rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i 1 łyż mąki. Dokładanie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. Mąkę wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy, a następnie wlewamy drożdże. Całość mieszamy dolewając stopniową mleko. Miskie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ełe miejce na ok 30 min aby wyrosłą. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 27.08.2013 13:34
Dawno takich nie jadłam :-)
meg1984 22.03.2013 22:32
świetne placuszki
Milena87 14.03.2013 10:01
bardzo lubię takie racuchy, są świetne
Adam/ZUB3R 24.02.2013 16:00
smaczne placki
Dorian 18.02.2013 18:41
pycha
Łukasz15 08.11.2012 19:17
Smakowite
gottrina 16.09.2012 11:52
uwielbiam
irenka 03.08.2012 12:37
pyszniutkie
Kas2 01.08.2012 23:15
ale puszyste! wyszły znakomite
Beata73 30.07.2012 09:50
wspaniałe
ankaryba 09.07.2012 09:56
pychotka :-)
Wiesława1 19.06.2012 21:07
super
1j1o1l1a1 06.06.2012 21:16
lubię takie
iziona 06.06.2012 13:04
Ulubione śniadanko moich dzieci:)
karolina1869 06.06.2012 10:54
lubię takie
Monika78 06.06.2012 08:31
wygladaja bombowo, az slinka mi cieknie!
msmariusz 05.06.2012 23:15
tak ja równiez musze zrobic
treonina 05.06.2012 23:01
muszę w końcu zrobić bo już dawno nie jadłam a na tym zdjęciu wyglądają cudownie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak