Sposób przygotowania

Nogi oczyścić (kupiłam od gospodarza), umyć i przerąbać na mniejsze części. Wypłukać z odprysków kości. Zalać ok. 4 litrami wody i gotować. Dodać obraną i umytą marchew, por i natkę pietruszki. Posolić. Gotować do miękkości, aż mięso zacznie odchodzić o kości (ok. 1,5 godziny). Marchew wyjąć trochę wcześniej i pokroić w kostkę. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Rosół przelać przez sito. Dodać do rosołu mięso, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Można dodać liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Odstawić do przestygnięcia. Gdy trochę przestygnie przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować 30-40 minut. U mnie stały 3-4 tygodnie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !