Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste placki ziemniaczane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szynka
cebula 1 szt.
jaja 1 szt.
mąka pszenna 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste placki ziemniaczane

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w maszynce, dodać obraną posiekaną cebulkę (jeżeli posiadasz maszynkę polecam zetrzeć cebulę) i pokrojoną w kostkę szynkę (ilość wg uznania). Szynkę można zastąpić ulubioną kiełbaską :)
2. Następnie dodać pieprz i sól do smaku, jajko, 3-4 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać
3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje i smażyć placki z obu stron na złoty kolor
4. Podawać posypane cukrem i polane śmietaną lub oczywiście wg uznania :)

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.06.2013 00:09
dawno ni robiłam takich placuszków- pyszne
Bernadeta1 15.06.2013 14:32
lubię takie chrupiące placki ziemniaczane
Klausia 12.06.2013 18:31
fajny pomysł szynki nigdy nie dodawałam :)
agogo2 10.06.2013 12:33
pyszne placuszki
Justyna Jussstiii 18.06.2012 07:51
super
Fiffi 15.06.2012 21:21
super, ale bez tego cukru
Piotr-21 05.06.2012 22:11
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak