Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody mocno truskawkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 70 dkg
żółtko jajek 3 szt
cukier 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
śmietana kremówka 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody mocno truskawkowe

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy w cząstki. Miksujemy je blenderem. Jeśli chcecie mieć wyjątkowo gładki mus truskawkowy przetrzyjcie go dodatkowo przez sitko.
Krok 1 - Lody mocno truskawkowe foto
2
Żółtka ucieramy z cukrem i połową mleka. Resztę mleka mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Dodajemy masę żółtkową. Cały czas delikatnie podgrzewamy mieszając masę. Nie wolno dopuścić do zagotowania jej. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z truskawkami. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie napowietrzamy masę i wkładamy do zamrażarki. Po godzinie wyciągamy i znów miksujemy.
Krok 2 - Lody mocno truskawkowe foto
3
Czynność tą powtarzamy mniej więcej co godzinę do momentu zamrożenia lodów. Takie lody są twardsze niż takie "sklepowe" więc przed podaniem należy je wyjąć na około 10 minut by łatwiej się je nakładało.
Krok 3 - Lody mocno truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 27.06.2013 16:14
uwielbiam! ale mi smaki narobiłaś
ilka_86 25.07.2012 21:37
pyszne lody
sylwia / sytofala 06.06.2012 13:11
oj moje dzieci uwielbiają truskawkowe :)
Aga20 06.06.2012 09:41
mniam!
paulisia_elk 06.06.2012 00:31
pycha
ziutula
ziutula 05.06.2012 21:16
proszę 2 gałki na wafelku..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak