Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto piernikowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód pszczeli 1/2 kg.
margaryna 1 kost.
cukier 2 szkl.
jajko 3 szt.
mąka 1 kg.
powidła śliwkowe
mleko 1/2 szkl.
orzechy włoskie
sól 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczowa
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 op.
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto piernikowe

miód,cukier i margarynę rozpuścić i przestudzić dodać jajka,mąkę,sól,sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku orzechy włoskie posiekane i skórkę pomarańczową usmażoną w cukrze oraz przyprawy do piernika wyrobić ciasto na jednolitą masę przykryć i schłodzić lub wstawić w chłodne miejsce na 14dni.dojrzałe ciasto podzielić na 3 części każdą część ciasta rozwałkować i wkładać do natłuszczonej blachy o takiej samej wielkości i upiec w temp.180st.ok.30min.po wystudzeniu placki smarować powidłami i przekładać na koniec polać polewą czekoladową ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 18.07.2012 15:56
pyszny pierniczek,a powidlem i orzechami. Lubie takie na zimowe wieczory do dobrej herbaty :)
Angelika10 15.06.2012 10:09
Pyszny piernik
Justyna Jussstiii 07.06.2012 10:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak