Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Następnie przemieszać z olejem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką, przykryć, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Przełożyć na blachę, wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temp. 200ºC. Po 20 minutach pieczenia ziemniaki odwrócić. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania, przełożyć na talerzyk, odstawić do wystygnięcia. Rzodkiewki i ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Rzodkiewki pokroić w cienkie słupki, ogórki w drobną kosteczkę. Przygotować dip twarogowy: twaróg dokładnie wymieszać z maślanką. Przyprawić na pikantnie solą i grubo zmielonym pieprzem. Dodać cebulkę, połowę rzodkiewki, ogórka, rzeżuchy i pestek słonecznika, przemieszać. Na cztery talerze przełożyć porcje pieczonych ziemniaków. Polać dipem twarogowym. Posypać pozostałym ogórkiem, rzodkiewką, rzeżuchą i pestkami słonecznika. Gotowe ziemniaki z dipem podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !