Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka poche na tostach z szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 szt
szynka wędzona 2 plastry
masło 25 gram
cytryna do smaku
sól do smaku
Szczypiorek cienki do smaku
chleb tostowy 2 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka poche na tostach z szynką

Przygotowujemy sos holenderski.Żółtka ubijamy w misce która stawiamy na garnku z gorąca woda. Gotując na małym ogniu tak żeby podgrzać żółtka tak aby nie ścięły się. Do żółtek dodajemy rozpuszczone masło do uzyskania konsystencji majonezu.Doprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny.Chleb opiekany w tosterze.Na każdy tost kładziemy plaster szynki.Jajka rozbijamy i gotujemy w koszulce w osolonej wodzie z dodatkiem znacznej ilości cytryny.
Białko musi się ściąć, a żółtko być płynne jak w jajkach na miękko.Tak przygotowane jajko kładziemy na tost z szynka.Polewamy przygotowanym sosem i zapiekany około 1 minute w piekarniku z funkcja grilla.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara55 26.12.2010 14:45
ale jaja
marta639 17.09.2010 15:32
Ja też takich nie jadłam.
usmiech 13.08.2010 16:29
jeszcze takich tostów nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak