Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona sałata ze śmiętaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata zielona 1 główka
śmietana 12% 0,5 litra
sól 0,5 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona sałata ze śmiętaną

Sałatę dzielimy na liście, oczyszczamy pod wodą, szarpiemy na drobne kawałki. Odsączamy nadmiar wody (można użyć wirówki do odsączania sałaty jeżeli posiadacie). Przesypujemy do dużej miski.
Śmietanę przekładamy do większego naczynia dodajemy sól, ocet, cukier. Dokładnie łączymy ze sobą. Można zmienić proporcje przypraw w zależności od upodobań.
Tak przygotowaną śmietaną polewamy porwane na kawałki liście sałaty. Przed podaniem można wymieszać sałatę ze śmietaną.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 05.06.2012 22:12
NA WIOSNĘ MOGŁABYM JEŚĆ TYLKO TAK PYSZNE SAŁATKI :)
SmacznaPyza 05.06.2012 20:34
trzeba podawać od razu bo liście szybko więdną po zmieszaniu z sosem
berys18 05.06.2012 17:59
pyszna sałata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak