Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot na zimę z czereśni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 1 kilogram
cukier 12 łyżek
słoiki 4 sztuki
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot na zimę z czereśni

W sobotę dostałam pełną siatkę wczesnych czereśni. Długo się nie zastanawiając stwierdziłam, że zrobię kompoty na zimę, ponieważ bardzo je lubimy. A resztę czereśni odłożyłam na ciasto. Trochę poszperałam po internecie, trochę podpytałam taty i teściowej jak robi się kompoty, a i tak zrobiłam po swojemu:).


Najpierw czereśnie zamoczyłam na dwie godziny w wodzie żeby sprawdzić czy nie mają robaków, na szczęście obyło się bez niespodzianek.
Później przekładałam czereśnie do czystych i wyparzonych słoików, do każdego słoika wsypałam po łyżce cukru.
Do garnka wlałam wodę około 3 litrów i dodałam 12 łyżek cukru (okaże się zimą czy będzie słodkie czy nie:)). Wodę zagotowałam, po czym nalewałam ją do słoików, zakręcałam i odstawiałam do góry dnem. Zostawiłam tak słoiki na całą noc. Następnego dnia jeszcze je pasteryzowałam, od zagotowania 15 minut.

Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 19.08.2012 19:20
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak