Sposób przygotowania

Bakłażany umyć i pokroić w grube plastry, posolić i odstawić, żeby puściły sok.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w paski papryką.
Pomidorki lima wydrążyć. Miąższ zmiksować a mięsiste części wrzucić na gorący olej, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i obsmażyć.
Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż spęcznieje.
Odcisnąć sok z bakłażanów, potrzymać je chwile na ociekaczu aby obeschły a potem obsmażyć na oleju.

Układać na blasze albo w naczyniu żaroodpornym warstwy bakłażana, na to dać kuskus i polać zmiksowanym miąższem pomidorów, następnie papryka z cebulą, ponownie kuskus, bakłażan, obsmażone pomidorki i na koniec bakłażan. Każdą kolejną warstwę w trakcie układania solić, pieprzyć i posypywać odrobiną przyprawy do gyrosa lub do kuchni greckiej. Na koniec z masła, mąki i śmietanki zrobić sos typu beszamel, zalać potrawę i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200/210 stopni. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    coś dla mnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam dania z dodatkiem bakłażana :) PYCHOTA!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    lubie to danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !