Sposób przygotowania

Jajka rozkłócić w miseczce, dodać mleko i mąkę. Ubić trzepaczką na gładkie, lejące ciasto. Skład ciasta można zmieniać wedle uznania, dodając np. jasne piwo zamiast mleka lub doprawiając suszonymi ziołami, chili albo sproszkowanym czosnkiem. Ser pokroić w słupki albo w dużą kostkę. Kawałki zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucać ser porcjami i obsmażać. Gdy nabierze złotobrązowej barwy, wyjąć łyżką cedzakową.

Przygotować sos: umyty ogórek zetrzeć na tarce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, dodać starty, odcedzony ogórek. Obficie doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać szczyptę cukru i kilka kropli soku z cytryny.

Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i z paseczkami papryk. Przygotowane warzywa ułożyć na półmisku, polać sosem, na wierzchu umieścić kawałki sera, ewentualnie posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Można podawać z czosnkowymi grzankami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    Trochę pracy przy tym jest, ale warto .

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !