Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody miętowe z kawałkami galaretki i czekolady

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone listki mięty 7 g
galaretka agrestowa
jajko 1
żółtko jajek 2
czekolada mleczna 50 g
cukier 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
śmietanka trzydziesto% 330 g
woda 1 (gorąca, do galaretki)
woda 1/2 (gorąca, do mięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Lody miętowe z kawałkami galaretki i czekolady

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do stężenia a następnie kroimy w kostkę. Miętę gotujemy około 3 minut następnie jeszcze chwilę parzymy pod przykryciem. Napar wraz z listkami mięty miksujemy blenderem. Jajko i żółtka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Mleko gotujemy. Miętę i gorące mleko wlewamy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy, studzimy. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy około 3 minuty, następnie dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Po około 15 minutach w trakcie mieszania lodów dodajemy do nich galaretkę. Gotowe lody wstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.12.2014 19:25
wyglądają wspaniale
Klausia 06.08.2014 11:26
wyglądają jak z dobrej lodziarni :)
Jadwiga/Jaga85 23.08.2013 23:36
Ale to pysznie wygląda.
Rafał10 07.06.2012 11:46
uwielbiam takie połączenie, zwłaszcza z czekoladą mleczną :) MNIAM!!!
dwa pokoje z kuchnią 05.06.2012 14:18
pomysłowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak