Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spiska torta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mąka
ziemniaki ugotowane 3 szt.
cukier wanilinowy 1 szt
mąka 2 łyżki
mleko 4 łyżki
cukier
ziemniaki ugotowane 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Spiska torta

Robimy zacier czyli szklanka letniej wody drożdże ,ziemniaki przepuszczone przez praskę, mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ...Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite.
farsz na wierch : ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy cukier wanilinowy , starty korzeń imbiru , sporo go ścieramy , bo to ma zapewnić i kolor i smak .,dwie łyżki mąki i 4 łyżki mleka mieszamy z sobą i dolewamy do ziemniaków.
Z ciasta formujemy okrągły placek , nakładamy na niego farsz i posypujemy cukrem.Pieczemy w 180 stopniach jakieś pół godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 20.11.2012 19:51
fajne
Pietruszka 18.09.2012 22:46
ciekawe
krokodyl 06.06.2012 13:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak