Sposób przygotowania

Robimy zacier czyli szklanka letniej wody drożdże ,ziemniaki przepuszczone przez praskę, mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ...Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite.
farsz na wierch : ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy cukier wanilinowy , starty korzeń imbiru , sporo go ścieramy , bo to ma zapewnić i kolor i smak .,dwie łyżki mąki i 4 łyżki mleka mieszamy z sobą i dolewamy do ziemniaków.
Z ciasta formujemy okrągły placek , nakładamy na niego farsz i posypujemy cukrem.Pieczemy w 180 stopniach jakieś pół godzinki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !