Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 300-350 gram
mąka pszenna 450 gram
jajko 1 sztuka
cukier
olej 1 łyżka
śmietana 200 ml
woda 200-250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę w środku zrobić wgłębienie- dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i jajko. Stopniowo dodawać ciepłą wodę. W zależności od mąki może być mniej lub więcej wody- ciasto ma być elastyczne. Przykryć ściereczką.
Wodę nastawić w garnku na gotowanie z dodatkiem odrobiny soli i łyżką oleju.
Krok 1 - Pierogi z truskawkami foto
2
Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Mniejsze - pozostawić w całości, większe truskawki przekroić na pół. Ciasto rozwałkować i szklanką z cienkim rantem wycinać kółka,na środek każdego ciasta, wykładać truskawki i formować pierogi (złożyć na pół i zlepić).
Krok 2 - Pierogi z truskawkami foto
3
Gdy woda będzie wrzała- wrzucać pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3-4 minut. Najlepiej mieszać łyżką drewnianą a szczególnie stroną brzuszną(tą wypukłą).
Krok 3 - Pierogi z truskawkami foto
4
Najlepiej smakują gorące. Można podawać z jogurtem ze śmietaną, posypane cukrem.
Krok 4 - Pierogi z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 16.06.2012 17:48
uwielbiam
Andzia1977
Andzia1977 07.06.2012 22:28
pyszności
bartek8585 06.06.2012 09:05
moje ulubione letnie pierogi
Amellia 05.06.2012 07:40
pychota!
smerfetka79 04.06.2012 23:44
dokładnie tak:))
Ewa6274879 04.06.2012 23:30
mmm pycha... cały rok na nie czekałam, bo z mrożonych to nie to samo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak