Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże 25 gram
mleko 0,5 szklanka
cukier 60 gram
żółtko jajek 2 sztuka
masło 60 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
jagody
jajko 1 sztuka (do posmarowania bułeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Do miski wsypujemy 3 łyżki mąki, wlewamy połowę ciepłego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mieszamy. Przykrywamy i czekamy aż wyrośnie.

Żółtka ucieramy z cukrem, do wyrośniętego zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy masę żółtkową, wlewamy resztę mleka i roztopione masło. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto, przykrywamy miskę i odstawiamy do podwojenia objętości.

Ciasto wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy jagody wymieszane z cukrem waniliowym, nakładamy drugie kółko i dobrze zlepiamy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w 190' ok. 20 minut.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 26.12.2012 22:55
aż ślinka leci
Mienta 14.06.2012 15:08
pychotka:)
patusia 04.06.2012 23:07
Ale dużo nadzienia mają. Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak