Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby w śmietanie z knedlami bułczanymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 300 g
podgrzybki 300 g
pieczarki 300 g
słodka śmietanka 1/2 litra
czosnek 1 ząbek
szczypiorek 2 pęczki
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 1/2 litra
boczek wędzony 100 g
cebula 1
jaja 2
woda
bułka czerstwa 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w śmietanie z knedlami bułczanymi

Grzyby w śmietanie:
Na widelec nadziać ząbek czosnku, ponieważ później zostanie tylko na chwile włożony do sosu, aby dodać grzybom delikatny posmak czosnku. Szczypiorek (1 pęczek)pokroić na krótko przed podaniem potrawy.Kapelusze, blaszki i trzony grzybów dokładnie oczyścić pędzlem,więsze grzyby przepołowić lub poćwiatować.Do garnka wlać śmietankę i zagotować, zmniejszyć moc grzania na minimalną i włożyć do smietany ząbek czosnku nadziany na widelec i tak gotować przez 5 minut, wyjąć czosnek, astępnie do powoli gotującej się śmietany włożyć grzyby i pokrojony szczypiorek i pogotować około 3 minuty

Knedle bułczane:
Boczek wędzony, bułeczki czerstwe i cebulę pokroić w kostkę.
Pokrojoną bułkę namoczyć w 1/2 l letniego mleka.Wytopić boczek, dodać pokrojoną cebulę i razem zeszklić, następnie odsączyć, ponieważ z powodu nadmiaru tłuszczuknedle mogą się rozpadać.
Jajka, szczypiorek(2 pęczek),boczek i cebulę dodać do namoczonej bułki, przyprawić solą i pieprzem, zagnieść na ciasto i formować kulki wielkości brzoskwini.W gorącej, nie wrzącej wodzie powoli gotować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KOBRA 03.07.2012 20:48
super są te knedle bułczane
ziutula
ziutula 09.06.2012 13:30
TAKIE KNEDLE SĄ SZYBKIE DO ZROBIENIA, CZASEM TEŻ ROBIĘ DO SOSÓW..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak