Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie bułeczki z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 270 g
rabarbar 500 g
cukier 120 g
serek śmietankowy 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy z cukrem i wrzucamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut. Mieszając od czasu do czasu. Rabarbar powinien się rozpaść i puścić sok. Gotujemy do momentu aż większość soku zostanie zredukowana.
Krok 1 - Słodkie bułeczki z rabarbarem foto
2
Ostudzony rabarbar mieszamy z mielonym białym serem.
Krok 2 - Słodkie bułeczki z rabarbarem foto
3
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Część ciasta zostawiamy na wierzch bułeczek.
Na środku każdego prostokąta układamy nadzienie rabarbarowo- serowe. Przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Ja użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale można po prostu wyciąć cienkie paseczki i poukładać z nich kratkę.
Krok 3 - Słodkie bułeczki z rabarbarem foto
4
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Krok 4 - Słodkie bułeczki z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 08.11.2012 20:24
rewelacja :)
rjustysia 28.07.2012 13:21
Ta kratka na cieście wygląda rewelacyjnie!
Misiabe 05.06.2012 20:49
rewelacja!
ewasylwia 05.06.2012 14:30
Pyszności i w dodatku prosto
agnieszka137 04.06.2012 22:40
super, nigdy bułeczek z rabarbarem nie robiłam
EWI 04.06.2012 21:20
pyszności
ziutula
ziutula 04.06.2012 20:46
oj, takie bardzo lubię...
sylwia / sytofala 04.06.2012 20:27
oj pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak