Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śródziemnomorskie roladki z bakłażana

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 12 plasterków
mozzarella 120 gram
oliwa 2-3 łyżki
sos pomidorowy gęsty 120 gram
oliwki czarne 15 szt
oregano 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia świeża kilka liście

Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorskie roladki z bakłażana

Kroki postępowania

1
Umyte bakłażany pokroić w w plastry /ok.1/2cm/posolić, przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min. Osuszyć z powstałego płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.
Krok 1 - Śródziemnomorskie roladki z bakłażana foto
2
Przełożyć sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę oliwy, sól,pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki,małe kawałki mozzarelli i listki bazylii.
Krok 2 - Śródziemnomorskie roladki z bakłażana foto
3
Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.
Krok 3 - Śródziemnomorskie roladki z bakłażana foto
4
Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami bazylii.
Krok 4 - Śródziemnomorskie roladki z bakłażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 29.11.2012 17:47
wspaniale to wygląda :)
Beata61 13.10.2012 12:02
proste i smaczne :)
jerry1 19.06.2012 14:24
extra
cris04 04.06.2012 22:05
...jest to oryginalny przepis włoski....
EWI 04.06.2012 21:22
cudne
barbarella 04.06.2012 20:49
podobne ostatnio robiona w przepis na życie:) pyszności:)
sylwia / sytofala 04.06.2012 20:28
muszę w końcu skosztować bakłażana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak