Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki rybne na sałatce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 1
soku z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz
śmietany kremówki 8 dag
pęczek natki pietruszki 1
cebula 1
pęczka koperku 0,5
startego chrzanu 2 ł╩yżeczki
duża główka sałaty 1
ogórek sałatkowy 1
Pęczek rzodkiewek 1
plasterki cytryny do dekoracji
filet z dorsza 80 dag
jogurt naturalny 30 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki rybne na sałatce

Filety rybne opłukać, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Zmiksować razem z białkiem, kostką lodu i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę, przyprawić masę rybną solą i pieprzem, schłodzić. Przygotować sos ziołowy: natkę pietruszki i koperek opłukać, osuszyć, drobno pokroić. Obrać cebulę, posiekać. Zieleninę i cebulę zmiksować z jogurtem. Przyprawić sos na pikantnie solą, pieprzem oraz startym chrzanem. Sałatę opłukać, osuszyć czystą ściereczką lub odwirować. Porwać liście palcami na mniejsze kawałki. Ogórek i rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę, ogórek i rzodkiewki wymieszać z odrobiną sosu ziołowego, rozłożyć na czterech talerzykach. Resztę sosu przelać do sosjerki. Z masy rybnej uformować 16 małych kulek. Zagotować w płaskim rondlu wodę, lekko posolić. Wkładać porcjami do wrzątku rybne kuleczki, gotować na średnim ogniu 5 – 7 minut, nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Wyjmować z garnka ostrożnie łyżką cedzakową i od razu przekładać na przygotowane porcje sałatki. Wszystkie porcje udekorować świeżymi ziołami oraz cienkimi plasterkami cytryny. Podawać natychmiast po przygotowaniu razem z pozostałym sosem ziołowym i ze świeżym pieczywem, np. bagietką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak