Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 250 g
sól do smaku
pieprz do smaku
szałwia 1 pęczek
masło 80 g
parmezan starty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym

Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i obrać z łupin.Natychmiast przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić.Następnie zagnieść z mąką na gładkie ciasto i formować wałki grubości palca. Z wałków ciasta odkrawać kawałki 2 cm.Zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać gnocchi na wrzątek, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować 5 minut do miękkości.Po wypłynięciu gnocchi na wierzch wybierać je łyżką cedzakową. W garnku roztopić masło i przez 1 minutę obsmażać w nim listki szałwii. Następnie do garnka z masłem włożyć gnocchi i obtoczyć je w tym maśle, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na na talerze i posypać startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.08.2012 08:57
dobre
tessinka 18.06.2012 11:11
Różnica polega na tym że ja do gnocchi nie dodaję jajek i te kluski są dużo delikatniejsze od naszych kopytek. Radzę spróbować zrobić a różnicę sama zauważysz :)
mirosława4 17.06.2012 21:23
ciekawe
SmacznaPyza 04.06.2012 19:36
pytałam już różnych osób, ale nikt mi nie umie wytłumaczyć a skoro robisz takie kluski to pewnie wiesz - jaka jest różnica między gnocchi a naszymi polskimi kopytkami?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak