Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i obrać z łupin.Natychmiast przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić.Następnie zagnieść z mąką na gładkie ciasto i formować wałki grubości palca. Z wałków ciasta odkrawać kawałki 2 cm.Zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać gnocchi na wrzątek, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować 5 minut do miękkości.Po wypłynięciu gnocchi na wierzch wybierać je łyżką cedzakową. W garnku roztopić masło i przez 1 minutę obsmażać w nim listki szałwii. Następnie do garnka z masłem włożyć gnocchi i obtoczyć je w tym maśle, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na na talerze i posypać startym parmezanem.

Komentarze

  • -3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pytałam już różnych osób, ale nikt mi nie umie wytłumaczyć a skoro robisz takie kluski to pewnie wiesz - jaka jest różnica między gnocchi a naszymi polskimi kopytkami?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    tessinka

    Różnica polega na tym że ja do gnocchi nie dodaję jajek i te kluski są dużo delikatniejsze od naszych kopytek. Radzę spróbować zrobić a różnicę sama zauważysz :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !