Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka z kuskusem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
kuskus 300 g
cebula 60 g
czosnek 1 ząbek
bulion drobiowy 2 szkl
płatki migdałowe 50 g
rodzynki 50 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 pęczki
świeża kolendra do smaku
chrzan 6 łyżek
masło łyżka
mąka łyżka
olej 4 łyżki
ocet winny 3 łyżki
curry 2 łyżki
cukier i sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka z kuskusem

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Razem z curry podsmażyć na oleju. Wsypać z kuskus. Zalać szklanką gorącego bulionu. Odstawić na 5 min pod przykryciem. Migdały podprażyć na patelni bez tłuszczu. Rodzynki posiekać. Kilka listków kolendry odłożyć, resztę posiekać. Mąkę podsmażyć (bez rumienienia) na rozgrzanym maśle. Rozprowadzić resztą zimnego bulionu. Dodać chrzan, zagotować. Doprawić cukrem, solą i octem winnym. Dodać rodzynki i posiekaną kolendrę. Dymkę pokroić na kawałki. Podsmażyć na pozostałym oleju. Jajka gotować 6 min, obrać, przekroić. Na półmisek nałożyć kuskus, a następnie jajka. Posypać migdałami. Posypać migdałami. Udekorować dymką i listkami kolendry. Osobno podawać sos chrzanowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 04.06.2012 16:58
smacznie i pomysłowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak