Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfalle z krewetkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron farfalle 200 g
Krewetki black tiger 250 g
pancetta 8 plastrów
cebula 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
marchewka 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
fenkuł 1/4 sztuki
seler naciowy 3 łodygi
masło
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle z krewetkami

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Mrożone krewetki umieszczamy w durszlaku i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w spokoju, niech czekają na swoją kolej. Marchewki kroimy na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy kilka kropel oliwy i przez kilka minut smażymy marchewki. Po pewnym czasie nabiorą smakowitego złotego koloru. Przekładamy je do miseczki, a na patelni umieszczamy plastry bekonu. Po osiągnięciu ulubionej chrupkości bekon, wykładamy do miseczki, a na jego tłuszczu smażymy cebulę i cukinię. Wolno i bez pośpiechu. Warto je doprawić szczyptą soli. W międzyczasie zajmujemy się pozostałymi warzywami. Pomidorki kroimy na połówki, papryczkę na cieniutkie plasterki. Fenkuł i seler również winne być w możliwie najcieńszej postaci - malakser bywa tu pomocny.

Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy stopniowo przygotowane składniki. W pierwszej kolejności krewetki, pomidorki, papryczkę i drobno posiekany czosnek. Po dwóch minutach seler i fenkuł - nie zależy nam na ich smażeniu, mają być jedynie ciepłe, zapewniając daniu chrupkość. Po kolejnych dwóch - trzech minutach na patelni ląduje reszta składników z farfalle włącznie. Całość trzymamy na niewielkim ogniu przez kilka minut, pozwalając smakom na swobodne przenikanie. Delikatnie mieszamy, skrapiamy oliwą, dodajemy niewielką szczyptę soli i ewentualnie czarnego pieprzu. Podajemy z listkiem szałwii i pozwalamy sobie na zachwyt nad ideą kulinarnych porządków.

*********
Życzymy smacznego i zachęcamy do odwiedzania naszego bloga http://mrmrssandman.blogspot.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.01.2017 21:58
Super danie
Grazyna0211 21.05.2016 09:17
smaczne danie
lara 27.10.2013 19:43
ciekawa kompozycja
Ola1984 27.02.2013 14:20
super :) Z chęcią spróbowałabym tak przyrządzonego makaronu.
goofy9 09.02.2013 16:52
extra!
Kate131 02.02.2013 09:11
wow
MagdaXXX 01.02.2013 16:23
super
Monika-twin 17.08.2012 10:16
pyszny przepis
caralajna 13.07.2012 16:45
fajne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak