Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z boczniaków z dipem ziołowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
mąka 8 łyżek
jajko 3 szt
olej do smażenia 150 ml
plasterki szynki parmeńskiej 10 dag
szczypiorek pęczek
jogurt naturalny 150 ml
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sałata do dekoracji
żółty ser starty 2-3 łyżki
kwaśna śmietana pół szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z boczniaków z dipem ziołowym

Przygotować dip: szczypiorek grubo posiekać. Odłożyć 1-2 łyżeczki do posypania, a pozostały wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dip przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Kapelusze boczniaków dokładnie oczyścić, osuszyć składając je blaszkami do dołu na papierowym ręczniku. Na jeden talerz wsypać tartą bułkę i starty żółty ser. Na drugi talerz wsypać mąkę. A na trzeci wbić jajka. Roztrzepać je z łyżką zimnej wody i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby panierować kolejno w mące jajkach i tartej bułce z serem. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać sznycle z boczniaków. Smażyć na złotobrązowy kolor.. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerze udekorowane sałatą. Podawać z dipem i szynką parmeńską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak