Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowe ciasto truskawkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
masa
śmietana 30% 0,5 l
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzeczki
truskawki 0,5 kg
reszta:
wiśnie
galaretka truskawkowa 2

Przepis i sposób przygotowania na: Różowe ciasto truskawkowe

Składniki na biszkopta podzielic na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Upiec osobno przygotowując według tego przepisu:
białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Galaretki przygotować w ¾ podanej ilości wody.
Przygotować zelatynę, ostudzić. Smietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Pod koniec dodać cukier puder i żelatynę oraz 1 szklankę truskawek rozmiksowanych w osobnym naczyniu. Resztę truskawek zostawić na wierzch.
Ciemny biszkopt posmarować masa i rozrzucic na niej wisnie. Przykryć jasnym biszkoptem i znów posmarować masą. Ułożyć truskawki i zalac tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 05.06.2012 13:12
Fajne
jolanta19 04.06.2012 18:55
super
Agnieszka91 04.06.2012 12:52
uwielbiam takie ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak