Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka Truskawkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawka 1,5 kg
cukier 50 dag
spirytus 70% 0,5 litra
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka Truskawkowa

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osączyć. Zalać spirytusem i wódką, odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsać naczyniem. Zlać do nalew, a truskawki zasypać cukrem. Szczelnie zamknięte owoce odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, codziennie wstrząsać naczyniem. Odcisnąć sok z truskawek, wymieszać go z nalewem. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak