Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy i przez chwilę ugniatamy. Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Większą częścią wykładamy spód blachy do pieczenia. Z 2 kg jabłek przygotowujemy mus. Jabłka obieramy kroimy na talarki, dodajemy odrobinę wody, cukru oraz cynamonu i dusimy do momentu, gdy jabłka całkowicie się rozpadną. Pozostałą część jabłek obieramy i kroimy na ósemki. Powstały mus wylewamy na ciasto w blaszce, kolejno układamy ściśle ósemki jabłek. Po godzinie od momentu włożenia ciasta do zamrażalnika wyciągamy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !