Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
kisiel truskawkowy 1 op
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
cukier 120 gram
ekstrakt wanilii do smaku
olej roślinny 100 ml
mleko 200 ml
jajko 1 szt
truskawki świeże 200 gram
czekolada biała 150 ml
śmietana 30% 3 łyżki
sos truskawkowy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć ,obrać i pokroić w grubą kostkę.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kisiel i szczyptę soli.
-W drugim naczyniu połączyć mleko z cukrem i cukrem waniliowym , dodać rozbełtane jajko i olej.
-Do mokrej masy dodać sypkie składniki i wymieszać.
-W foremce do pieczenia ułożyć papierowe foremki .

-Nakładać po łyżce ciasta, następnie truskawek i -znowu ciasto. Masa nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremki.
Krok 1 - Muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową foto
2
- Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec ok 20-25min.
Krok 2 - Muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową foto
3
Babeczki wyjąć z formy i pozostawić do przestudzenia.
- W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia , dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników.
Krok 3 - Muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową foto
4
- Przestudzoną i lekko gęstniejącą polewą dekorować babeczki.
-Muffinki można dodatkowo ozdobić gotowym /lub domowym /sosem truskawkowym.
Krok 4 - Muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 12.06.2012 16:54
pyszności
gosia47-47 04.06.2012 08:24
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak