Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe ciasto pod bezowym płaszczem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
cukier 150 gram
mąka 1/2 kg
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt.
truskawki 1/2 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 4 szt.
cukier 220 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe ciasto pod bezowym płaszczem

Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy i odstawiamy zawinięte w folię do lodówki na jakieś pół godziny. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy go i rozkładamy na wysmarowaną formę. Ciasto posypujemy bułką tartą , to sprawia że sok z owoców w mniejszym stopniu przedostaje się do ciasta . Umyte i ususzone owoce układamy gęsto na cieście wkładamy na pół godziny do piekarnika.gotujemy wodę w garnku wkładamy do niego garnek z białkami i cukrem , ubijamy do momentu aż masa zrobi się gęsta .Wyjmujemy upieczone ciasto nakładamy na niego masę bezową , zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni i suszymy ciasto z bezą około 2h.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 24.09.2012 15:47
Wyglada rewelacyjnie
Dorota59 15.09.2012 18:04
wspaniałe
krokodyl 06.06.2012 13:29
extra
Monika78 04.06.2012 08:58
ciasto z truskawkami - nie moge sie oprzec zwlaszcza w sezonie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak