Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą bydyniową i bezą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 25 dag
żółtko jajek 6 szt
śmietana 4 łyżki
białko 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szkl
masło 25 dag
budyń śmietankowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1/2 l
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
spirytus 1-2 łyżki
powidła 35-40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą bydyniową i bezą

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Do mąki dodać cukier puder, śmietanę, 4 żółtka i zagnieść ciasto. Następnie odłożyć kulkę ciasta wielkości jajka do zamrażalnika a pozostałe podzielić na 2 części. Rozwałkować i upiec 2 placki. Piec w temp 150 stopni około 15 minut, wyjąć z piekarnika, przestudzić, posmarować powidełkami lub konfiturą. Białka ubić na sztywna pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę z białek rozsmarować na obu podpieczonych plackach na warstwie powideł, jeden posypać utartym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Placki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 150 stopni. Do 1/2 szkl zimnego mleka wsypać budyń, 2 łyżki mąki, dodać 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać. Pozostałe mleko z 2 łyżkami cukru zagotować, wlać mleko z mąką, budyniem i żółtkami, wymieszać i ugotować, ostudzić. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku spirytusem. Na ciasto bez kruszonki z tartego ciasta wyłożyć masę, przykryć drugim upieczonym blatem z bezą z tartym ciastem na wierzch, obciążyć deseczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 08.02.2014 21:10
mniam pyszności
Katarzyna59 17.04.2013 16:20
bardzo fajne
caralajna 30.12.2012 07:54
bardzo apetyczne
olkaaa 26.10.2012 10:00
rewelacyjny przepis
jasiek 01.08.2012 21:06
pycha
rosik93 30.07.2012 23:50
super
gosia561 25.07.2012 10:58
smaczny deser
gosia561 25.07.2012 10:58
smaczny deser
jolanta19 04.06.2012 18:57
super
dwa pokoje z kuchnią 04.06.2012 09:44
sama słodycz, lubię ciasta z budyniową masą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak