Sposób przygotowania

Karkówka powinna być z tłuszczem, delikatnie rozbijamy ją tłuczkiem, następnie wg kolejności przypraw (!) wcieramy sól, vegetę, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie znowu wcieramy kurkumę, kminek mielony, przeciśnięty przez praskę czosnek, obsypujemy pieprzem czarnym i chilli. Mięso takie wkładamy do miski i zostawiamy na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Następnie mięso przesmażamy na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, przesypujemy po wierzchu znowu mielonym kminkiem (ok. 1 dużej łyżki) i wstawiamy na ok 2 godziny do piekarnika w tem. 170 stopni. W czasie pieczenia jeśli jest bardzo tłusta karkówka, warto odlać trochę wytopionego tłuszczu.
Jest to świetne mięso do chleba zamiast wędlin, dobrze smakuje także z kaszami grubymi.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    nie ma to jak domowej roboty wędlinka, pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Pyszna!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    też robię sama wedliny ,ale dlaczego musi byc taka kolejność ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lis

    Już mi smakuje:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !