Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z porami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dag
masło 12,5 dag
czosnek 2 ząbki
jajko 4 szt
sól do smaku
tłuszcz do formy
śmietanka 250 ml
por 2 szt
oscypek 10 dag
oliwa 5 łyżek
gałka muszkatołowa szczypta
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z porami

Wysypać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, czosnek, jedno jajko i dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Pory pokroić na plasterki, białe i jasnozielone części. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić pory i smażyć, mieszając aż staną się szkliste. Posolić, wlać śmietankę, przykryć, dusić na małym ogniu ok 10 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej tortownicy, formując wysoki brzeg. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i podpiec 15 min. Resztę jaj roztrzepać. Wymieszać z porami. Doprawić solą i gałką muszkatołową, wylać na ciasto, ułożyć plasterki oscypka. Zapiekać 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 10.06.2012 21:30
uwielbiam dania francuskie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak